Restauracje i żywność

Typowe dania w kuchni kanadyjskiej

 Kuchnię kanadyjską można określić jako mieszankę kuchni brytyjskiej, francuskiej i rdzennej. Niektóre potrawy są znane na całym świecie i stały się częścią kanadyjskiej kultury. Niektóre typowe dania kuchni kanadyjskiej to poutine, syrop klonowy, batony Nanaimo, tarty maślane i bekon kanadyjski.

Poutine

Poutine to kanadyjska potrawa składająca się z frytek, twarogu i gorącego sosu. Poutine można znaleźć w większości kanadyjskich prowincji, ale Quebec ma do niego wyraźny gust. Mówi się, że danie zostało wynalezione przez szefa kuchni z Quebecu w latach 50., który chciał wykorzystać resztki jedzenia, aby zrobić coś smacznego dla swoich klientów. Poutine to rodzaj jedzenia, który zyskuje popularność w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Zostało nazwane „daniem narodowym Kanady”, ponieważ jest powszechnie spożywane w całym kraju, a nawet w restauracjach poza Kanadą. Istnieje wiele odmian tego dania, które różnią się w zależności od regionu, ale zazwyczaj podaje się je z twarogiem i brązowym sosem. Poutine można znaleźć w menu w całej Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Można go znaleźć zarówno w odmianach wegetariańskich, jak i mięsnych. Poutine mimo tego, że  istnieje od ponad 100 lat, to jest stosunkowo nowy w Stanach Zjednoczonych. 

Syrop klonowy 

Syrop klonowy to popularna kanadyjska przyprawa. Jest wytwarzany z soku klonowego, gotowany, a następnie zagęszczany. Syrop klonowy to słodzik, który można stosować w wielu potrawach, takich jak naleśniki, gofry i tosty francuskie. Może być również stosowany jako polewa do lodów lub zmieszany z płatkami zbożowymi. Syrop klonowy jest łatwy do zrobienia w domu i nie jest trudno znaleźć syrop klonowy w Kanadzie. Syrop klonowy można wytworzyć, gotując sok do najczystszej postaci lub dodając do niego cukier, który zmienia smak syropu. Syrop klonowy może być również stosowany jako polewa do boczku i ziemniaków lub wszelkiego rodzaju wypieków. Syrop klonowy istnieje od wieków i zawsze był produkowany w Kanadzie.

Baton Nanaimo

Baton Nanaimo to rodzaj kanadyjskiego deseru, który składa się z maślanej, kruchej polewy z warstwą kremu waniliowego w środku. Batony Nanaimo są bardzo popularne w Kanadzie, ponieważ są słodkie i mają wiele warstw. Można je znaleźć w większości piekarni i kawiarni w kraju. Batony Nanaimo robi się z krakersów graham, masła, cukru i wanilii. Zazwyczaj piecze się je na kwadratowej patelni, którą następnie kroi się na małe kwadraty. Przepis przypisuje się miastu Nanaimo w Kolumbii Brytyjskiej, skąd pochodzi deser. Bar Nanaimo został po raz pierwszy stworzony przez Mabel Normand, która miała piekarnię o nazwie Empress Cafe w Nanaimo. Batony Nanaimo to kanadyjski deser, który często uważany jest za najlepszy na świecie. Przepis na ten słodki i kremowy deser został wprowadzony w Nanaimo w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie w 1849 roku przez Jamesa Douglasa. Batony Nanaimo są popularne w całej Kanadzie i Stanach Zjednoczonych.