Poprawa higieny i bezpieczeństwa: komory chłodnicze
W chłodniach łatwo psujące się produkty są chłodzone lub mrożone, aby spowolnić pogorszenie i zapobiec rozwojowi bakterii, dzięki czemu będą bezpieczne w użyciu i konsumpcji przez dłuższy czas. Obejmuje to wstępnie przygotowane i wstępnie gotowane posiłki, co jest wygodnym sposobem na zaoszczędzenie czasu. W przypadku wszystkiego, od jedzenia po lekarstwa, ważne jest, aby być na bieżąco z datami ważności. Ostatnią rzeczą, jakiej ktokolwiek chce, jest zatrucie pokarmowe lub inne poważne skutki uboczne przeterminowanych towarów. Widoczność i kontrola zapasów chłodni pomaga zapobiegać temu problemowi.
Działanie komory chłodniczej
Chłodzenie w chłodniach polega na przekazywaniu ciepła z zamkniętej przestrzeni wewnętrznej na zewnątrz. Systemy chłodnicze mogą chłodzić, podgrzewać i osuszać powietrze. Przenoszenie ciepła odbywa się poprzez chemię cieczy zwanych czynnikami chłodniczymi. Kiedy jakakolwiek ciecz odparowuje w formie gazowej, jej cząsteczki oddzielają się od siebie i łatwo absorbują ciepło.
W chłodnictwie chemikalia w postaci ciekłego czynnika chłodniczego będą „gotować się” i zamieniać w gaz o znacznie niższej temperaturze niż woda, gdy paruje jako para. To właśnie takie zachowanie jest wykorzystywane w systemach chłodniczych. Zazwyczaj czynnik chłodniczy przepływa przez zamknięty okrągły system rur, sprężarkę, zawór rozprężny, wężownice i wentylatory. Ponieważ czynnik chłodniczy jest sprężany lub rozprężany w różnych punktach obwodu, pochłania ciepło z powietrza w chłodni, a następnie uwalnia ciepło w innym punkcie przez wężownice i wentylatory. Ciepło jest ostatecznie uwalniane do zimnego powietrza zewnętrznego za pomocą wentylatora.
Gdzie zainstalować komorę chłodniczą?
Chłodnie mogą znajdować się wewnątrz lub na zewnątrz, ale wymagają dobrej wentylacji, dlatego bardzo ograniczone przestrzenie mogą nie być idealne. Jeśli znajdują się na zewnątrz, mogą być chronione przed warunkami atmosferycznymi za pomocą dachu lub innej konstrukcji zapewniającej schronienie. W niektórych obszarach kontroli temperatury, takich jak klimatyzacja handlowa w biurach, sklepach i restauracjach, ciepło wydalane może zostać poddane recyklingowi i wykorzystane do ogrzania zimnego powietrza napływającego przez wymienniki ciepła. Przenoszenie ciepła uzyskanego z systemów klimatyzacji, wentylacji i ogrzewania oferuje również korzyści komercyjne i środowiskowe i jest warte rozważenia.