Dietetyk Bielsko-Biała

Dietetyk Bielsko-Biała: znaczenie zrównoważenia posiłków

Zdrowa dieta połączy wszystkie znane nam zalecane składniki odżywcze i grupy żywności, ale musisz je również zbilansować. Metoda talerzowa to wygodny sposób na zapamiętanie, ile z każdej grupy żywności należy zjeść.

Jak jeść?

Właściwa równowaga pojawia się, gdy patrzysz na żywność w szerokim spektrum, ponieważ oznaczanie żywności jako „dobre” lub „złe” może prowadzić do niezdrowych, restrykcyjnych nawyków. Można argumentować, że zbilansowana dieta, która obejmuje zdrową i okazjonalną nie tak zdrową żywność, jest ważniejsza niż dążenie do perfekcji we wszystkich naszych wyborach żywieniowych. Dietetyk (Bielsko-Biała) radzi dzielić posiłki w następujący sposób:

  • Wypełnianie połowy talerza owocami i warzywami.
  • Napełnianie zbożem nieco ponad jednej czwartej.
  • Napełnianie mniej niż jedną czwartą pokarmami białkowymi.
  • Dodawanie nabiału z boku (lub zamiennik bez nabiału).

Przyjęcie takiego podejścia pozwala ludziom zasilać swoje ciała zdrowymi opcjami, ale także zapewnia pozytywne miejsce dla naszego zdrowia psychicznego. Takie nastawienie zapobiega poczuciu poczucia winy po spożyciu od czasu do czasu niezdrowego jedzenia.

Co można nazwać zdrową dietą?

Termin „zdrowa dieta” jest wszechobecny, ale co to właściwie znaczy? Czy dieta pełnobiałkowa to zdrowa dieta, czy dieta na czczo to zdrowa dieta? Żeby było jasne, przez zdrową dietę rozumiemy taką, która jest:

  • Bogata w świeże owoce i warzywa oraz węglowodany skrobiowe, takie jak chleb, ryż, ziemniaki i makaron.
  • Zawiera pewną formę białka, taką jak mięso, ryby, fasola, rośliny strączkowe i jajka
  • Niektóre produkty mleczne, takie jak mleko (zamienniki mleka, takie jak soja), ser i jogurty
  • Niska zawartość żywności o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru

Planując zdrową dietę, należy zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych i energii, aby utrzymać aktywność, którą wykonujesz w ciągu dnia. Obejmuje to nie tylko ćwiczenia, ale wszystkie inne czynności, w tym prace domowe, jazdę na rowerze do pracy lub zabawę z dziećmi.

Aby zapewnić utrzymanie optymalnej wagi i energii, której potrzebujesz przez cały dzień, ilość przyjmowanego pokarmu musi być równa ilości energii spalanej przez organizm w ciągu dnia. Za mało i schudniesz, co spowoduje, że Twój organizm będzie walczył o energię; za dużo i przytyjesz, co będzie wywierać nacisk na ważne narządy twojego ciała, takie jak serce. Innymi słowy, rodzaje spożywanych pokarmów powinny zapewniać odpowiednią ilość składników odżywczych, aby wspierać funkcje organizmu.